Hvad spiser en elg? Få svar på dine spørgsmål her

Elgen er et dyr som de fleste mennesker fra Skandinavien kender til. Men denne sjove skabning lever ikke kun i de skandinaviske skove. Dyret lever nemlig bl.a. både steder lige fra de baltiske lande til Canada.  

Er man nogensinde stødt på en elg, så ved man også, at dette stærke dyr er meget spektakulært på mange punkter. Her får du gode grunde til at elgen – måske – er et af verdens sejeste dyr. 

De kolde facts 

Elgen er et dyr, som desværre ikke længere bosætter sig i de danske skove. Men dette gjorde den engang. Ifølge den danske miljøstyrelse levede elgen nemlig her, indtil omkring den yngre stenalder.  

Det gigantiske dyr kan blive over 2 meter høj, 3 meter lang og veje helt op til 700 kg. Til sammenligning kan den brune bjørn blive op til 1,5 meter høj, 2.8 meter lang og veje op til 600 kg. Der er altså ingen tvivl om, at der her er tale om et kæmpestort dyr. Men på trods af sin massive fremtræden, kan elgen løbe helt op over 50 km i timen. Det er altså formentligt ikke det halvanden meter høje, knap 3 meter lange og 700 kg tunge dyr, som kommer med en fart på den gode side af 50 km i timen, man har lyst til at skulle bokse med.  

Desuden er dette vilde dyr et klovdyr, som tilhører hjortefamilien. Og man skulle ikke nødvendigvis tro det, men elgen er faktisk det vi på menneskesprog ville kalde for veganer. Den lever primært af løv.  

En ægte Ferdinand 

Mange har som barn hørt historien om tyren Ferdinand, som på trods af sit farlige udseende, blot ønskede at sidde og dufte til skønne blomster dagen lang. Elgen er oftest også en ‘Ferdinand’, for selvom denne kan forekomme intimiderende, så er den ikke særlig farlig. Det er meget sjældent at den overfalder mennesker.  

Man kan dog sige at dyret er farligt i den forstand, at det er så stort, at sker der et sammenstød mellem eksempelvis en kørende bil og en elg, så er det sandsynligt at den største skade sker på bilen og dens passagerer. Da elgen lever i skovområder er det ikke usandsynligt, at den en sjælden gang imellem får vovet sig ud på en vej, hvor der kører biler.  

Kører denne bil hurtigt, kan man næsten kun forestille sig hvor meget skade der kan ske, hvis der køres ind i dette solide 700 kg tunge dyr. 

Man skal dog stadig passe på 

Men selvom dyret ikke i udgangspunktet angriber mennesker, er det aldrig en god idé at udfordre skæbnen.  

En elg i brunst er eksempelvis ikke altid bleg for at vise sig frem og særligt ikke hvis dens territorium invaderes. Møder man en elg med bagud vendte ører eller nakkehår der rejser sig, skal man altså ikke gå ud fra at det er en Ferdinand man har med at gøre. 

Elgen er altså et unikt og spektakulært dyr, set fra mange forskellige aspekter.